Úgy érzed már olyan rutinos vagy, hogy tényleg minimálisra bírtad szorítani a cipelendő cuccokat, és pár hétre is el tudsz indulni pillekönnyűre pakolt bicajjal. Hasítasz az egynyomos ösvényeken, néha a földet sem érik a kerekek. A hágókon úgy baktatsz felfelé – kezedben a bringával -, mintha csak a sarki közértbe ugrottál volna be pár sörért. Mosoly, öröm, boldogság. 

Ezek szerint nem próbáltál még ki mindent! Tégy rá még egy lapáttal, és vigyél magaddal egy csónakot is. Ez garantáltan letörli a mosolyt az arcodról – de csak átmenetileg, hogy aztán széles vigyor váltsa fel. Már csak azért megéri, hogy ilyen idétlen fotókat készíthess:

A cucc, ami kb eddig is nálad volt

Ezt most nem részletezem, erről volt szó a Hogyan pakoljunk bejegyzésben

Röviden:

 • a szerszámok és pótalkatrészek
 • a világítás és elektromos kütyük
 • a gardrób
 • a hálószobád (zsák, derékalj, ponyva)
 • a konyha (gázfőző, edények,szárított kaja, víz)
 • tisztálkodás, eü csomag

 

És amiről eddig nem is hallottál

Ezt lentebb majd részletezem

Röviden:

 • egy csónak (packraft)
 • kéttollú evező
 • ruházat
 • fújózsák
 • javítószett
 • mentőmellény
 • kötél

 

 

Hogy működik ez az egész?

 

A packraft

A lényeg az ultrakönnyű csónak, ami azért ahhoz elég nagy, hogy elférjen rajta a bicaj, leszerelt kerekekkel. Ha szeretnél beszerezni egyet, packraft-ot keress. Fontos, hogy az anyaga TPU nylon legyen és ne PVC. A súlyuk nem igazán haladja meg a 3 kg-ot. A packraftok egy légkamrásak. Sokféle típust találsz majd. A választásnál szempont lehet a spraydeck, ami alkalmassá teszi vadvízi evezésre, nem a csónak aljában köt ki az első becsapó hullám. Fontos lehet a kicipzárazható csónaktest, hiszen így minden lomodat be tudod pakolni, és nem lesznek útban, ráadásul a súlypont is lejjebb kerül – nem mellesleg a csónaktesten belül nem lesz vizes szerencsés esetben. 

 

Ezek a csónakok szélesek, nagyon nagy a teherbírásuk, és stabilak. Ez előny gyors sodrású vizeken, ugyanakkor árral szemben, vagy lassú folyásnál, erős szembeszélben küzdős tud lenni. Nem siklik jobban mint egy szappantartó. Ha rendesen evezel talán képes lehetsz 4-5 kilométert is megtenni óránként. 

 

Az evező

Sima, két tollú evező. A legfontosabb, hogy legalább 4 darabba tudd szedni. Persze az sem árt ha nem nehezebb mint a csónak. Számtalan árkategória közül válogathatsz, a tizenpárezer forintos alu nyelű ugyanúgy megteszi. Arra nem árt figyelni, hogy elég hosszú legyen, hiszen a csónak egy átlag kajak szélességének kb. a duplája. És ami fontos: két vízterelő gyűrű, ha nem akarod, hogy minden lapátolásnál jókora adag víz kerüljön a csónakba.

 

A ruházat

Ez leginkább évszaktól függő. Egy neoprén cipő mindenképp jó, ha nem akarod eláztatni a bicajos csukádat. Egy kantáros neoprén szörfruha is jól jön, ha kicsit hűvösebb az idő, télen meg még kevés is. Hideg időben vadvízi evezésekhez a szárazruha lenne a legideálisabb, de egy vagyon. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy neoprén ruha, esőnadrág, esőkabát. A fröccsenő víz ellen legalább véd. Ha vízbe kerülsz, akkor úgyis igyekszel minél hamarabb partot érni, olyankor jól jön a neoprén. A kihűléssel nem jó packázni, ha átfagytál, és elkezdődik a végtagremegés, célszerűbb megszabadulni a vizes gönctől, és inkább bebújni a hálózsákba, amíg helyreáll a hőháztartásod. Ha érzed, hogy gémberedik a lábad, szintén érdemes egy rövid megállót tenni, kiszállni, kicsit átmozgatni magad.

Legyen nálad mentőmellény! Sok esetben jól is jöhet, ha vízbe kerülsz, egyébként meg kötelező tartozék, a halászsas ellenőrizheti. A legpraktikusabb a felfújható, mert kis helyen elfér. 

 

Az egyebek

A csónak felfújását a legegyszerűbben egy könnyű zsákkal tudod megoldani, ami az egyik végén zárt és egy szeleppel végződik, a másik pedig nyitott. Rátekered a csónak szelepére, meglebbented, aztán belegyűröd a levegőt a csónakba. Ha már majdnem felfújtad, letekered, rögzíted a csónak szelepét, feszesre pedig simán felfújod szájjal egy tömlővel. Én ezt a tömlőt bent is szoktam hagyni, amikor épp kicsit szelel valahol a csónak. Nyilván a felfújás előtt becipzározom a csónaktestbe a cuccokat. Pakolásnál ezért jól gondold meg, mi az, amire csak a végleges kiszállásnál lesz szükséged. A szétszerelt bicajt felfújás után hevederekkel rögzítem a csónakhoz, legalább 2 ponton, vadvízen inkább 3-4 ponton, hogy ne nagyon tudjon elmászkálni. Ne felejtsd a kikötőkötelet is rögzíteni, ez nem baj ha legalább 6-7 m hosszú. Egy lavinazsinór járhat az evezőnek is, hogy biztos ne hagyd el.

Összecsomagolva mindez be kell férjen egy 30 lityis hátizsákba, ami nem árt ha kényelmes, párnázott vállú. Az összsúly általában olyan 6-8 kiló között tartható. Az evezők még így is kilógnak kicsit, de ennyi kényelmetlenség belefér.

Ha ez így összeáll, biztos hogy nem akarsz majd máshogy túrázni, és még akkor is nálad lesz a csónak, ha csak pár óra vízibalhéra van esély. 

HU_HU